I bysmedjans halvmörker,upplysta av eldens gnistor,arbetade smeden och hans lärpojkar. Man kan nästan se mäster smida,se släggdrängen slå på det heta järnet när mäster gav order och hur bälgdrängen skötte lufttillförseln till ässjan när man besöker den vackert bevarade Österfors smedja invid Bulsjöån...
Järnet som ska smidas läggs i ässjan och bäddas in i kol,sedan är det den skicklige smeden som förändrar järnets egenskaper genom att värma och kyla. Ögonblicket för när härdningen kan ske avgörs genom järnets färg. Rätt temperatur är nådd när järnet är på väg från ljus till mörk körsbärsröd färg. I ässjans mitt kan det bli upp till 2000 grader! Järnet upphettas till minst 900 grader,men väntar smeden för länge kan det bli ödesdigert eftersom järn kan brinna upp likt sprakande tomtebloss...
De vackra gamla fotona känns väldigt levande i smedjan. Den gamle bysmedens glasögon vilar på väggen under hans porträtt...
Den gamla blåsbälgen finns att beskåda än idag. De var ofta tillverkade av älgskinn,då skinnet var både mjukt och slitstarkt. Som kuriosa kan nämnas att älgskinnet helst skulle vara tjuvskjutet... ;)
Bulsjöån hjälpte till med sin enorma vattenkraft när det begav sig. Man tillverkade förr även en unik och klurig vattenpump av bl a urholkade trästockar. En sådan finns utanför smedjan,om man vill prova dess kapacitet.
Verkyg av alla de slag samlar damm i det svaga ljuset.
Sommartid är smedjan ytterst levande med en smed på plats,så man som besökare verkligen kan känna sig förpassad till gamla tider. Ett verkligt levande museeum!
Ett riktigt litet smultronställe i södra Östergötland,där man kan sätta sig med sin matsäckskorg eller köpa vackra smidesljusstakar,gångjärn mm. Själv förärades jag ett trollkors som halssmycke,vilket bevarar mig från oknytt och annat elände samt minner mig om en väldigt trevlig stund på denna plats med historiska vingslag.
Vill man själv besöka hantverksmuseet är alltid Turistbyrån i Ydre kommun behjälplig. Annars bifogar jag avslutningsvis ett lärorikt och vackert youtubeklipp som skildrar ett favoritställe i min hembygd.
Ett hett turistmål!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar